Nieuws uit de reisbranche

Andere landen, andere gewoonten en tradities

23.10.2023
Deel 9 - Groot Brittannië

Beste lezers,

In onze serie "Andere landen, andere gewoonten en traditie" willen we ons vandaag richten op Groot-Brittannië. Dit fascinerende land wordt vaak gewoon Engeland genoemd, maar het is slechts een van de vier landsdelen, samen met Schotland, Wales en Noord-Ierland. Het land is een koninkrijk met een parlementaire monarchie. Met andere woorden, het koninklijk huis, met koningin Charles III (die sinds 2022 regeert en officieel het staatshoofd is), voert voornamelijk vertegenwoordigende taken uit.

Het Verenigd Koninkrijk heeft veel te bieden. Er wacht je een fascinerende mix van geschiedenis, cultuur en adembenemende natuur. Verken de levendige hoofdstad Londen, waar je historische bezienswaardigheden zoals de Tower of London en het British Museum kunt bezoeken. Vergeet Buckingham Palace en de levendige straten van Soho niet. Maar Groot-Brittannië heeft veel meer te bieden dan alleen Londen. De majestueuze Highlands van Schotland zullen u betoveren met hun wilde schoonheid, terwijl Wales lonkt met zijn charmante stadjes en prachtige kustlandschappen. De geschiedenis van Groot-Brittannië is alomtegenwoordig, of het nu gaat om de mystieke steencirkels van Stonehenge of de middeleeuwse kathedralen van York. Culinaire hoogstandjes zijn fish and chips, cream tea en pubs met een echt karakter.

Maar de gewoonten en regels die we in het Verenigd Koninkrijk moeten volgen, zijn soms heel anders dan in Nederland. Hier is een lijst met dingen waar je rekening mee moet houden als je in Groot-Brittannië op vakantie gaat, vooral in vergelijking met Nederland.

Valuta: In het Verenigd Koninkrijk wordt het Britse pond (GBP) gebruikt. In de toeristische bolwerken wordt de euro in sommige gevallen echter ook geaccepteerd. Zorg er wel voor dat u uw geld wisselt of geld opneemt bij geldautomaten.

Stopcontacten: De stopcontacten in Groot-Brittannië hebben een ander type stekker dan in Nederland. U hebt een adapter nodig om uw apparaten aan te sluiten.

Groot-Brittannië maakt niet langer deel uit van de Europese Unie, dus houd u aan de douaneregels.

Douaneregels - export uit Groot-Brittannië:

Voor de export van sigaretten vanuit Groot-Brittannië naar de EU gelden de volgende limieten:
800 sigaretten (4 dozen) per persoon
400 sigaretten (2 dozen) voor luchtreizigers.
Voor de export van alcohol vanuit het Verenigd Koninkrijk naar de EU gelden de volgende limieten:

10 liter sterke drank (alcoholpercentage hoger dan 22%) per persoon
20 liter alcoholische dranken (met een alcoholgehalte van minder dan 22%) per persoon
90 liter wijn (inclusief maximaal 60 liter mousserende wijn) per persoon
110 liter bier per persoon
Voor andere goederen, waaronder geschenken en souvenirs, gelden uitzonderingen. Je mag tot 430 euro per persoon (300 euro voor luchtreizigers) aan goederen belastingvrij uitvoeren. Als u dit bedrag overschrijdt, moet u belastingen en douanerechten betalen over de toegevoegde waarde boven deze limiet.

Wegverkeer: In Groot-Brittannië moet u aan de linkerkant van de weg rijden. Let bij het oversteken goed op verkeer dat van rechts komt!
De maximumsnelheid wordt aangegeven in mijlen per uur (mph). Binnen de bebouwde kom is deze normaal gesproken 30 mph (ongeveer 48 km/u), op landwegen 60 mph (ongeveer 97 km/u) en op snelwegen 70 mph (ongeveer 113 km/u).

De limiet voor rijden onder invloed is in het Verenigd Koninkrijk 0,8 promille. In Schotland is het sinds 2022 echter 0,5 promille.

Pubcultuur: Pubs in het Verenigd Koninkrijk zijn een belangrijke sociale ontmoetingsplaats. Bestel je eten en drinken aan de toonbank en betaal direct. In de meeste pubs kun je aan tafel zitten, maar wacht niet tot je bediend wordt. Fooien geven is gebruikelijk in restaurants en bars, vaak 10-15% van de rekening, tenzij er al een servicetoeslag op de rekening staat.

Taal: Hoewel Engels natuurlijk gesproken wordt, kunnen het Britse dialect en accent per regio verschillen. Wees voorbereid om verschillende varianten van het Engels te horen en probeer ze te begrijpen.

Openingstijden: Winkels sluiten vaak vroeger dan in Nederland, vooral op het platteland. Supermarkten hebben echter meestal langere openingstijden.

Alarmnummers: Het noodnummer in het Verenigd Koninkrijk is 999 (of 112). Onthoud dit nummer in geval van nood.

Koninklijke tradities: Respecteer de Britse monarchie en haar tradities. Als u tijdens uw verblijf een koninklijke ceremonie tegenkomt, zoals het wisselen van de wacht in het paleis, toon dan respect en gedraag u gepast.

Wedden: Weinig mensen zijn zo gek op wedden als de inwoners van Groot-Brittannië. Er zijn overal wedkantoren. En daar wedt men niet alleen op sportevenementen, maar op van alles en nog wat. Weddenschappen op weddenschappen of op de vraag of een lid van de koninklijke familie zwanger is, zijn nog steeds van de onschuldigere soort.

Nieuwsgierigheid ten top: In Engeland is het strafbaar om de postzegel met de beeltenis van de kroon verkeerd om op een enveloppe te plakken. In het stadje York in Engeland is het nog steeds toegestaan om met pijl en boog op een Schot te schieten, behalve op zondag, want dan bega je een strafbaar feit. De typische Britse dag begint met een "Full English": een bord met eieren, bacon, kleine worstjes, gebakken bonen met jus, tomaten en champignons, plus wat toast. Als zo'n stevig ontbijt je niet aanstaat, vooral na een avond in de pub met een paar pinten op, kun je het in veel restaurants op elk ander moment van de dag bestellen.

Het LTA-team wenst je een veilige reis!