Nieuws uit de reisbranche

Reisadviezen en coronaregels

31.03.2022
Hoe kan ik me goed voorbereiden op mijn vakantie?

Als u op reis gaat, is het belangrijk om goed geïnformeerd en goed beveiligd aan de mooiste tijd van het jaar te beginnen. Per land worden maatregelen versoepeld en gaan grenzen weer open en ook de regels en voorschriften betreffende binnenkomst, vertrek en verblijf aldaar verschillen dienovereenkomstig. Afhankelijk van de ontwikkelingen kunnen landen of regio’s binnen landen deze versoepelingen weer intrekken.

Aangezien de situatie voortdurend verandert, is het voor de individuele vakantieganger moeilijk om bij het plannen van een reis alles bij te houden.

Check voordat u op vakantie gaat op de internetpagina: www.nederlandwereldwijd.nl wat het reisadvies is voor uw vakantiebestemming om vervelende verrassingen op reis te voorkomen. Tijdens uw reis blijft u op de hoogte van de meest actuele reisadviezen met de Reisapp en 24/7 informatieservice van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Reisadviezen per land
Bekijk het reisadvies van een land of gebied. En weet welke coronaregels er gelden en welke veiligheidsrisico’s er zijn.
Let op:
Wilt u een bericht ontvangen als een reisadvies wijzigt? Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane.

Checklist voor reizen buiten Nederland
Bekijk waar u allemaal op moet letten als u naar het buitenland reist.

Via de volgende onderwerpen kunt u op de hoogte blijven van de situatie in het buitenland
  • Coronavirus
  • Verzekering & geld
  • Thuisblijvers
  • Documenten
  • Gezondheid
  • Niet meenemen
  • Op uw bestemming
  • In geval van een noodsituatie

Coronavirus en reizen
Reist u naar het buitenland? Bereidt u zich dan goed voor! Weet welke coronamaatregelen gelden in het land van uw (vakantie)bestemming en wat u moet doen als het coronavirus om zich heen grijpt. Wij vertellen alles wat u moet weten over reizen in coronatijd op onze internetpagina: www.eccnederland.nl

Coronavirus en reisadviezen: dit moet u weten!
Reizen in coronatijd is onvoorspelbaar. Ga daarom zo goed mogelijk voorbereid op reis en check vlak voor uw vertrek of er veiligheids- en/of gezondheidsrisico's zijn in het land van uw vakantiebestemming. Op deze pagina leest u alles wat u moet weten over de reisadviezen van de Rijksoverheid en de gevolgen voor uw reis.

Wat betekenen de kleurcodes bij de reisadviezen van de overheid?
Check voordat u op vakantie gaat altijd wat het reisadvies is voor uw vakantiebestemming om vervelende verrassingen op reis te voorkomen. De reisadviezen van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken worden gekenmerkt door vier kleurcodes.

De kleurcode geeft aan hoe veilig landen /gebieden zijn. U kunt vier verschillende kleuren tegenkomen.

Groen: geen bijzondere veiligheidsrisico’s. Landen met code groen hebben op dit moment geen coronamaatregelen die invloed hebben op uw vakantie en reisgenot.

Geel: let op, veiligheidsrisico’s. Landen met code geel hebben coronamaatregelen getroffen die een beperkte invloed hebben op uw vakantie en reisgenot.

Oranje: alleen noodzakelijke reizen. Landen met code oranje hebben coronamaatregelen getroffen die het dagelijkse leven ontwrichten. Voor deze landen geldt ook mogelijk een inreisverbod. Reizen naar deze landen wordt afgeraden. Gaat u toch? Dan moet u bij terugkomst 10 dagen in thuisquarantaine.
Vakantiereizen zijn niet noodzakelijk.

Rood: Niet reizen. Landen of gebieden met code rood zijn volledig afgesloten. Er is geen uitzicht op in- en uitreizen. Reizen naar deze landen wordt afgeraden. Gaat u toch? Dan moet u bij terugkomst 10 dagen in thuisquarantaine.

De reisadviezen zijn niet bindend. Het blijft de verantwoordelijkheid van uzelf en van de reisorganisatie om een reis wel of niet te laten doorgaan

Houd rekening met uw verzekering en terugreizen in geval van nood. Reizen in tijden van corona vraagt om extra voorbereiding. Bekijk daarom het actuele reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken voorafgaand aan vertrek. Het reisadvies kan gevolgen hebben voor uw reisverzekering. Het kan goed zijn dat je niet verzekerd bent als u naar een land gaat met een oranje of rood reisadvies. Neem contact op met uw verzekeraar of kijk op zijn website om na te gaan waar wel en geen recht op heeft.

Neem ook contact op met uw zorgverzekeraar, het reizen naar gebieden met een oranje of rood reisadvies kan gevolgen hebben als u daar ziek wordt en opgenomen moet worden in een ziekenhuis. Als u toch reist naar een land waar een oranje of rood reisadvies geldt dan kan het zijn dat de ambassade u niet kan helpen zoals u misschien verwacht. Bij een nieuwe corona uitbraak moet u zelf zorgen voor uw terugreis. De overheid repatrieert u niet. Als u een pakketreis boekt bij een reisorganisatie zorgen zij wel dat u terug naar Nederland wordt gehaald.

Landen hebben hun eigen maatregelen. U kunt bij aankomst bijvoorbeeld in quarantaine worden geplaatst, grenzen kunnen sluiten en landen kunnen ook een nieuwe Lockdown aankondigen. De gevolgen van dit soort beperkingen kunnen flink zijn. U kunt bijvoorbeeld in de problemen komen met uw baan, uw uitkering en /of opleiding.
Wanneer u naar een land bent geweest waar het reisadvies oranje of rood is wordt van u verwacht dat u bij terugkomst in Nederland twee weken in (zelf) quarantaine gaat.

En het is goed om te weten welke voorwaarden van toepassing zijn in de overeenkomst die u heeft met uw reisaanbieder. Tot wanneer mag u kosteloos annuleren bijvoorbeeld?

Daarom maakt, naast een goede voorbereiding, ook een passende verzekering deel uit van de vakantieplanning. De reisverzekeringsexperts van LTA hebben een jarenlange expertise op dit gebied.

Lifecard Travel Assistance Nederland
www.lta-reisdekking.nl