Nieuws uit de reisbranche

Andere landen, andere gewoonten en tradities

21.08.2023
Deel 2 - Spanie

Beste lezers,
In onze nieuwe serie "Andere landen, andere gewoonten en tradities..." willen we ons vandaag richten op Spanje. Het land in het zuidwesten van Europa heeft bijna eindeloze stranden aan de Atlantische Oceaan en de Middellandse Zee. En dan hebben we het alleen nog maar over het vasteland. Dan zijn er nog de populaire eilanden zoals Mallorca, Ibiza, Tenerife en Gran Canaria. Naast de vakantiebestemmingen aan zee heeft Spanje ook alpine skigebieden in de Pyreneeën, die meer dan 3.000 meter hoog zijn. En natuurlijk is het land ook een droom voor culturele vakantiegangers. Naast de twee centra Madrid in het binnenland en Barcelona aan de Middellandse Zee zijn er nog talloze andere steden (Valencia, Bilbao, Malaga, Sevilla, enz.) ideaal voor een stedentrip.
De gewoonten en regels die we in Spanje moeten volgen, zijn soms echter heel anders dan in Nederland. Hier is een lijst met belangrijke dingen waar je aan moet denken als je in Spanje op vakantie bent, vooral in vergelijking met Nederland:

Maaltijden: De etenstijden in Spanje zijn heel anders dan in Nederland. De lunch, "la comida", wordt meestal gegeten tussen 14:00 en 16:00 uur en is vaak de grootste maaltijd van de dag. Het avondeten, "la cena", vindt meestal plaats vanaf 21:00 uur of zelfs later. Het is raadzaam om je aan deze tijden aan te passen, omdat veel restaurants buiten deze tijden gesloten kunnen zijn.

Tapascultuur: In Spanje is het gebruikelijk om tapas te bestellen, kleine gerechten om te delen, in plaats van grote porties zoals in Nederland. Zo kun je verschillende lokale specialiteiten proberen. Samen eten in een gezellige sfeer is een belangrijk onderdeel van de Spaanse eetcultuur.

Siësta traditie: Veel winkels en sommige restaurants sluiten tussen 14.00 en 17.00 uur voor de siësta, een traditionele middagrust. In toeristische gebieden kunnen ze open zijn, maar in kleinere steden en dorpen moet je er rekening mee houden dat sommige etablissementen gesloten kunnen zijn tijdens deze periode.

Fooi geven: In tegenstelling tot Nederland en Duitsland is het geven van fooi niet zo gebruikelijk in Spanje. Bedieningsgeld is vaak inbegrepen bij de rekening, maar als je bijzonder tevreden bent over de service, kun je het bedrag naar boven afronden of een kleine fooi geven.

Wegverkeer: Als je in Spanje rijdt, zijn er enkele verschillen met Nederland. De verkeersregels kunnen iets anders zijn en snelheidslimieten worden vaak streng gecontroleerd. Op snelwegen is de maximumsnelheid 120, op landwegen 90, tenzij het tweebaanswegen zijn, dan is de maximumsnelheid 100. In de bebouwde kom is de maximumsnelheid 30, behalve op wegen met meerdere rijstroken, waar de maximumsnelheid 50 is. De limiet voor rijden onder invloed is 0,5 en telefoneren zonder handsfree-apparaat is verboden. Parkeren kan in sommige steden een uitdaging zijn en het is belangrijk om parkeerverbodzones in acht te nemen.

Openingstijden: Winkels in Spanje hebben vaak een lange lunchpauze en sluiten vroeg op zondag. Toeristische gebieden kunnen langere openingstijden hebben, maar het is raadzaam om hier rekening mee te houden bij het maken van uw winkelplannen.

Taal: Spaans is de officiële taal in Spanje, en hoewel veel mensen in de toeristische sector Engels spreken, is het handig om een aantal Spaanse basisuitdrukkingen te kennen. De lokale bevolking waardeert het vaak als bezoekers de moeite doen om wat woorden in het Spaans te zeggen. Er zijn nog zes andere talen die regionaal officieel zijn: Catalaans (7,2 miljoen sprekers), Baskisch (800.000 sprekers), Galicisch (3,5 miljoen sprekers), Aragonees (12.000 sprekers), Aranees (3.900 sprekers), Asturisch (450.000 sprekers).

Klimaat en kleding: Het klimaat in Spanje kan sterk variëren afhankelijk van de regio. In de zuidelijke delen, zoals Andalusië, kan het 's zomers erg heet worden. Vergeet niet om luchtige kleding en zonnebrandcrème mee te nemen. In sommige regio's kan het fris worden in de winter, dus je moet ook warmere kleren meenemen als je in deze periode reist.

Zwemmen in zee: Tijdens het badseizoen zijn honden bijna niet toegestaan op de stranden van Spanje - dit is vastgelegd in de Spaanse kustwetgeving. Wie zich hier niet aan houdt, kan een boete verwachten.

Nieuwsgierigheid ten top: In Villar de Corneja in Spanje is de gemiddelde leeftijd van de dorpelingen 75 jaar. Daarom wordt oud en nieuw daar traditioneel 's middags gevierd in plaats van 's avonds. In Valeria la Buena vieren de inwoners de "jaarwisseling" daarentegen liever in de zomer. Elk jaar op de eerste zondag in augustus worden de typische oudejaarsdruiven uitgepakt - omdat er in 1995 een winterse storm was op oudejaarsavond en de bewoners de nacht in het donker moesten doorbrengen.

Het LTA team wenst u een veilige reis!