Nieuws uit de reisbranche

Andere landen, andere gewoonten en tradities

16.08.2023
Deel1 - Frankrijk

Beste lezers, de zomervakantie is in volle gang en daarmee ook het hoogseizoen van het jaar. Maar in veel populaire vakantielanden zijn er andere tradities en regels die we moeten volgen. In onze nieuwe serie "Andere landen, andere gewoonten" willen we deze nader bekijken. En we beginnen met ons buurland Frankrijk, maar beperken ons tot het Europese deel van het land.
Frankrijk, ook wel bekend als de "Grande Nation", is een zeer diverse vakantiebestemming met kusten aan de Noordzee, het Kanaal, de Atlantische Oceaan en de Middellandse Zee, waardoor het perfect is voor strandvakanties. Maar ook liefhebbers van de bergen komen in Frankrijk aan hun trekken. De belangrijkste bergen zijn de Pyreneeën in het zuidwesten, het Centraal Massief in het midden van de zuidelijke helft van het land en de Vogezen, Jura en Alpen in het oosten. Het politieke en culturele centrum van het land is de hoofdstad Parijs, met zijn vele bezienswaardigheden.

Taal: De officiële taal in Frankrijk is natuurlijk Frans. En hier zijn we al bij het eerste grote verschil. Fransen spreken het liefst Frans en verwerpen min of meer andere talen. Natuurlijk spreekt vooral de jongere bevolking ook Engels. Als vakantieganger in Frankrijk moet je echter zeker een paar basistermen van de landstaal kennen en als je iemand aanspreekt, moet je van tevoren vragen of die persoon ook Engels spreekt.

Begroeting: In Frankrijk is het gebruikelijk om elkaar te begroeten met een kus op de wang, zelfs bij vreemden. Houd er echter rekening mee dat dit per regio kan verschillen. Het is het beste om af te wachten wat de ander doet en niet zelf het initiatief te nemen. Een eenvoudige handdruk is ook aanvaardbaar.

In het restaurant: Ga in geen geval zomaar ergens zitten. Wacht in plaats daarvan tot je wordt begroet door de ober en naar een vrije stoel wordt gewezen. Als je liever aan een andere tafel zit, kun je beleefd vragen of die ook vrij is - maar het is beter om geen ruzie te maken als het antwoord nee is.

Maaltijden: De Fransen hebben vaste etenstijden en nemen de tijd voor hun maaltijden. De lunch kan van 12.00 tot 14.00 uur duren en het diner wordt meestal pas om 19.30 of 20.00 uur geserveerd.
Fooien: Anders dan in Duitsland, zijn fooien in Frankrijk al bij de rekening inbegrepen. Het is echter gebruikelijk om extra fooi te geven voor goede service.

Openingstijden: Veel winkels in Frankrijk zijn tussen de middag een paar uur dicht, vooral in de kleinere steden .....

Kleding: Fransen hechten waarde aan een verzorgd uiterlijk. Zorg ervoor dat u gepaste kleding draagt, vooral in restaurants, kerken en culturele bezienswaardigheden.

Roken: Roken is verboden in de meeste openbare binnenruimtes in Frankrijk. Let op de borden met rookverboden en maak gebruik van de aangewezen plekken om buiten te roken.

Wegverkeer: De maximumsnelheden variëren afhankelijk van het soort weg. Op snelwegen (autoroutes) is de maximumsnelheid normaal 130 km/u, maar deze kan worden verlaagd tot 110 km/u bij regenachtig weer. Op landelijke wegen (routes nationales) is de maximumsnelheid 80-90 km/u en 50 km/u binnen de bebouwde kom. De voorrangsregels in Frankrijk kunnen verschillen van die in Duitsland. Bij rotondes heeft het inrijdende voertuig voorrang. In sommige regio's geldt priorité à droite, wat betekent dat voertuigen die van rechts komen voorrang hebben, tenzij verkeersborden anders aangeven. De limiet voor rijden onder invloed is in Frankrijk 0,5 promille. Voor bestuurders die hun rijbewijs minder dan drie jaar hebben, geldt een lagere limiet van 0,2 promille.
Tot slot een merkwaardig gebaar: met je duim en wijsvinger een cirkel vormen - in Frankrijk geef je zo aan dat je iets leuk vindt. In Frankrijk moet je dit gebaar echter koste wat kost vermijden, omdat het aangeeft dat je je tegenhanger een nul vindt of compleet waardeloos.

Het LTA-team wenst je een veilige reis!